Göz kapağı düşüklüğü nedir?

Bir insana karşıdan bakıldığında göz bebeği üstten 1-2 mm kapakla örtülüdür. Eğer bu düşüklük daha fazla ise, kirpikli kenar göz bebeğini 4-5 mm örtüyorsa, hatta ortadaki görme aksını kapatıyorsa bu duruma “ göz kapağı düşüklüğü (ptozis)” adı verilir.

Göz kapağı düşüklüğü neden olur?

Göz kapağı düşüklüğü ileri yaşta yaşlanmaya bağlı olarak dokuların gevşemesiyle oluşabilmektedir. Çocuklarda ise; doğuştan meydana gelebilmektedir. Bunun dışında travma, kaza, felç, beyin problemleri geçirenlerde de ortaya çıkabilmektedir. Kapaktaki sinir ve kas sorunları, göz ameliyatları ve tümör gibi nedenler de bu soruna yol açmaktadır. Bunlara ek olarak kontakt lens kullanımı da alerji yaparak gözde kapak düşüklüğüne sebep olabilir.

Göz Kapağı düşüklüğünün belirtileri nelerdir?

Göz kapağı düşüklüğü doğrudan estetik görünüm açısından kendisini belli etmektedir. Göz kapağının çeşitli nedenlerle gözleri örtebilecek kadar düştüğü durumlar görülmektedir. Bu durumda görmeyi engelleyebilir, kişi için oldukça rahatsız edicidir ve tedavi edilmesi önemlidir.

Göz kapağı düşüklüğü tedavisi nasıldır?

Göz kapağı düşüklüğü tedavisinde cerrahi müdahale uygulanmaktadır. Ancak bu yöntem çocuk ve ileri yaş olmak üzere ikiye ayırılmaktadır. Çocukta göz tembelliği de mevcutsa kapama tedavisi ve gözlük tedavisi de sürece dahil edilmektedir. Yetişkinlerde ise tedavi görme fonksiyonları ve kozmetik görüntünün düzeltilmesine yönelik planlanır. Göz kapağı düşüklüğünde ayrıntılı bir hasta değerlendirilmesin ardından blefaroplasti işlemi için gerekli ölçümler yapılır. Kesi ve özel lazer teknolojilerinden de faydalanılarak düşük göz kapağı istenilen şekle getirilebilir.

Göz kapağı estetiği (blefaroplasti) nedir?

Tıbbi adı blefaroplasti olan göz kapağı estetiği, alt veya üst göz kapaklarının genellikle yaşlanmaya bağlı (genetik, travma ve enfeksiyon gibi sebeplerle erken yaşta da olabilir) oluşan sarkma, torbalanma, kırışıklık artışları, üst kapak ve kaşlarda düşme, alt kapaklarda torbalanma ve çizgilenme gibi belirtilerin cerrahi olarak düzeltilmesi işleminin adıdır.

Göz kapağı estetiği (blefaroplasti) kimlere uygulanır?

Yaşlanmaya bağlı olarak alt ve üst göz kapaklarında sarkma sorunu yaşayanlar ya da genetik nedenler, kazalar sonucu yaşanan travmalar veya enfeksiyon gibi sebeplerle göz bölgesinde sarkma olanlar için uygulanabilmektedir.

Göz kapağı estetiği (blefaroplasti) nasıl yapılır?

Göz kapağı estetiği öncesi hasta değerlendirildikten sonra, üst kapak blefaroplasti için gözün doğal kıvrımlı hatlarında operasyon öncesi çizimler ve ölçümler yapılır. Kesi için bistüri veya koter adı verilen ısı ile kesi yapan cihazlar ya da özel bazı lazer teknolojileri kullanılır. Alt kapak estetiği ise alt kapak kirpik hattından veya göz kapağının iç tarafında bulunan kısımdan transkonjunktival adı verilen yöntemle yapılabilir.